AkkerbouwNieuws

Europese Commissie: prijzen granen herstellen

Brussel – De Europese Commissie verwacht voor de komende tien jaar wereldwijd een stevige vraag naar akkerbouwgewassen en stabiele prijzen. De productie van granen in de EU zal in een langzaam tempo blijven doorgroeien tot 317 miljoen ton in 2024, terwijl prijzen stabiliseren rond gemiddeld €180 per ton, beter dan nu maar duidelijk minder dan de pieken die tussen 2010 en 2012 zijn neergezet. Dat heeft de Commissie bekendgemaakt.

De productieraming van 317 miljoen ton in 2024 ligt even hoog als de recordoogst van dit jaar, maar boven het gemiddelde van de afgelopen jaren. Het akkerbouwareaal in de 28 lidstaten zal volgens de uitvoerende macht van de EU in lijn met de lange termijntrend licht krimpen. Groei komt van marginaal grotere oogsten en verplaatsing van areaal naar meer productieve gebieden.

De Commissie verwacht dat het areaal meer zal blijven verschuiven naar mais en tarwe, ten koste van andere producten als gerst, sorghum en rogge. De meeste extra vraag naar granen in de EU zelf zal uit de voersector komen. De marktvorsers denken dat de productie van oliezaden langzaam groeit en gedomineerd zal blijven door zonnebloemzaad en raapzaad. De voersector zal sterk blijven leunen op de import van sojaproducten.

De suikerprijs zal door de afschaffing van het quotum in 2017 dalen en de wereldmarkt benaderen. Toch neemt productie in de ramingsperiode met zo’n 2 procent toe, wat ook maakt dat de import van suiker zal afnemen. Het toenemende gebruik van isoglucose als zoetmaker, de Commissie denkt dat in 2024 10 procent van het totale gebruik met isoglucose wordt ingevuld, drukt de suikerconsumptie.

De vraag naar granen en koolzaad voor verwerking in eerste generatie biobrandstoffen zal toenemen. De Commissie denkt dat de EU zal blijven toewerken naar het doel dat in 2020 10 procent van de energiemix wordt ingevuld met hernieuwbare bronnen. Toch zal in 2020 maar 7 procent van vloeibare brandstoffen uit biobrandstoffen bestaan.

Beheer
WP Admin