Akkerbouw

Nieuws 891 x bekeken

Britse graanraad verwacht groei areaal zomergerst

Parijs – De Britse graanraad HGCA verwacht een flinke groei van het areaal zomergerst in Groot-Brittannië.

Dat komt vooral door de hoge premie op brouwgerst. Daarnaast kiezen steeds meer Britse akkerbouwers voor zomergraan, omdat ze dan in de herfst hardnekkig onkruid beter kunnen bestrijden.

Volgens de HGCA halen de Britse akkerbouwers met zomergerst een hoger saldo dan met de teelt van koolzaad, haver, vlas en zomertarwe. De graanraad verwacht dan ook dat het areaal zomergerst in 2015 groeit. De Britse akkerbouwers teelden 651.000 hectare zomergerst in 2014. Dat was 23 procent minder dan in 2013, maar dat areaal groeide enorm vanwege de natte herfst in 2012. In Frankrijk en Duitsland ligt de meerprijs voor brouwgerst ten opzichte van voergerst op ruim €40 per ton.

De hoge brouwpremie komt doordat de oogsten in de VS en Canada erg tegenvielen. Daarnaast groeit de bierconsumptie in China. Dat land importeert steeds meer brouwgerst. De International Grains Council (IGC) schat dat China dit seizoen 3,7 miljoen ton brouwgerst importeert.

Of registreer je om te kunnen reageren.