AkkerbouwNieuws

Analisten verwachten in 2015 grote tarweoogst in EU

Parijs – Het Franse marktbureau Stratégie Grains verwacht dat de EU in 2015 minder tarwe oogst dan dit jaar. De prognose staat nu op 148,1 miljoen ton.

Dat is 7 miljoen ton minder dan dit jaar, maar wel 5 miljoen ton meer dan gemiddeld. De laatste vier jaar, inclusief de recordoogst van 2014, oogstte de EU gemiddeld 143 miljoen ton tarwe.

Stratégie Grains verwacht een daling van de productie door een krimp van het areaal wintertarwe. Stratégie Grains gaat uit van 24 miljoen hectare tarwe. Dat is 200.000 hectare minder dan dit jaar. Door regen is in Bulgarije, Hongarije, Kroatië en Italië minder wintertarwe gezaaid dan gebruikelijk. Dat areaal wordt in het voorjaar voor een deel ingezaaid met andere gewassen dan tarwe. Maar in de rest van Europa staat de wintertarwe er goed bij door de zachte herfst. Daarom verwacht Stratégie Grains op dit moment een goede tarweoogst voor 2015.

Ook andere analisten verwachten dat. De Europese boerenbond Copa Cogeca schat de oogst van 2015 op 147,3 miljoen ton tarwe. Het Amerikaanse marktbureau Lanworth houdt het op een Europese tarweoogst van 149 miljoen ton.

Beheer
WP Admin