Akkerbouw

Nieuws 1337 x bekeken 3 reacties

Acrres start suikerbietenraffinageproject in Lelystad

Lelystad - De suikerbiet kan in Nederland op een efficiënte manier geteeld worden en is hierdoor een betaalbare grondstof voor groene chemicaliën en biobrandstoffen, zoals ethanol. Binnen het ChemBeet-project dat in 2015 van start gaat, onderzoekt Acrres, een initiatief van Wageningen UR met een aantal partners, hoe de raffinage van suikerbieten via het concept van direct processing geoptimaliseerd kan worden.

Het middelpunt van het project is de raffinageproeffabriek in Lelystad, een proeffabriek voor de verwerking van maïs. Een belangrijk deel van deze installatie is ook te gebruiken voor het raffineren van suikerbieten. Daarnaast zullen ook andere grondstoffen worden betrokken in het raffinageproject, zoals appelperspulp en andere bruikbare, suikerhoudende producten, om zo te komen tot een jaarrond draaiende bio-ethanolproductie-unit.

De technische vernieuwing in de proeffabriek komt van Betaprocess technologie van samenwerkingspartner Dutch Sustainable Development. Deze technologie maakt het mogelijk om een suikerbiet in zijn geheel te verwerken, de zogenaamde 'direct processing' techniek. Het is een gepatenteerde technologie waarbij de cellen van de suikerbiet tot explosie worden gebracht. Vezels, celwanden en celmembranen worden hierbij opengelegd, waardoor bacteriën en enzymen sneller toegang krijgen tot de suikers.

In het ChemBeet-project wordt de productie van bio-ethanol en andere groene chemicaliën via fermentatie onderzocht en geoptimaliseerd. De bio-ethanol kan gebruikt worden als transportbrandstof, maar ook als grondstof voor de chemische industrie. De verwachting is dat de bio-ethanol wordt geproduceerd tegen een concurrerende kostprijs. Tegelijkertijd zullen de partners in het project kijken naar de beste verwaarding van de restproducten die tijdens het raffinageproces ontstaan.

Laatste reacties

 • haverboer1

  Bij welke prijs is het rendabel om er ethanol en bijvoorbeeld plastic van te maken?
  Als ze denken dat de agrarische sector suikerbieten gaat telen voor minder dan €30,-- hebben ze het mis.
  Dan leg je er geld bij en kan je beter tarwe zaaien.
  Met mooi weer oogsten, je stro verhakselen dus goed voor de grond en je hoeft niet met vorst je bieten af te dekken.
  Maar het belangrijkste is dat je meer geld over houdt aan tarwe dan bieten telen voor € 30,--/ton.

 • Mels

  Ha ha Haverboer,laat me niet lachen. Ze gaan ze echt wel telen voor 30zuinige eurootjes per ton. Opbrengst naar 100ton is altijd nog beter dan een bruto graansaldo van 1800euro....Graan kan nooit uit.PUNT. als je tenminste echt rekenen kunt......

 • agro1

  ja, mels, zo zie je weer eens, dat hoge opbrengsten een vloek zijn voor de producent. hard en veel werken voor niks. wat wel of niet uitkan is afhankelijk van je uitgangssituatie. DE boer, of DE uitangspositie bestaat niet. gelukkig maar.

Of registreer je om te kunnen reageren.