Akkerbouw

Nieuws 626 x bekeken

Weinig pootaardappelen in klasse verlaagd

Emmeloord – Met het einde van de nacontrole in zicht blijft het verlagingspercentage van het pootgoed met 7 procent laag.

De keuringsdienst NAK heeft 95 procent van alle nacontrole-onderzoeken voor pootaardappelen afgerond. Dit is een week eerder dan vorig jaar.

"We hebben een goed seizoen gehad", concludeert Ton Stolte van de NAK op basis van het lage verlagingspercentage. "In de veldkeuring zagen we ook al dat er weinig virus en een lage bladluizendruk was. Dat dat zien we terug in de nacontrole."

Helemaal voorspelbaar is dit echter niet, merkt Stolte op. "Dan zou de nacontrole overbodig zijn. Verschillende factoren in het groeiseizoen spelen een rol. De weersomstandigheden zijn belangrijk, want die bepalen ook of je tijdig het gewas kunt dood maken."

Het verlagingspercentage is in jaren niet zo laag geweest. Rond 1999 was de situatie bijzonder gunstig, toen werd slechts 3,7 procent in klasse verlaagd. Daarna kwamen pieken voor, zoals het record van 20,7 procent in 2008.

Net als vorig jaar is 0,2 procent afgekeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.