AkkerbouwNieuws

VS staat teelt GMO-aardappel toe

Washington – De VS geeft voor het eerst in bijna twintig jaar een genetisch gemodificeerde aardappel een teelttoelating. De aardappel Innate is ontwikkeld door verwerker J.R. Simplot.

De aardappel is bestand gemaakt tegen stootblauw. Bovendien produceert de aardappel geen kankerverwekkend acrylamide wanneer het product te heet wordt gebakken.

De aardappel Innate is van oorsprong de Russet Burbank, een veel geteeld ras in de VS. Simplot veranderde de volgorde van de genen en heeft genen onklaar gemaakt. Daardoor is de aardappel veel minder gevoelig voor stootblauw. Blauwe plekken maken aardappelen ongeschikt voor de versmarkt of voor de verwerker. Daarnaast produceert de aardappel geen acrylamide als de chips of frites te heet worden gebakken. Wetenschappers gaan er vanuit dat acrylamide kankerverwekkend is voor mensen.

Aardappeldeskundige Anton Haverkort van Wageningen UR stelt dat de techniek die Simplot toepast, al tientallen jaren bestaat. “De techniek houdt in dat je bepaalde genen uitzet of dat je de volgorde van de genen op het chromosoom aanpast. Daardoor veranderen eigenschappen. Het is geen transgenese of cisgenese, want je brengt geen gen van buitenaf in de plant. Toch ziet de EU deze techniek als genetische modificatie. Het is volgens de EU-regels voor genetisch gemodificeerde organismen (GMO) dan ook niet toegestaan dergelijke planten te telen.”

Volgens Haverkort heeft Simplot de Innate ook voorzien van een resistentie tegen phytophthora. “Maar voor die eigenschap heeft het bedrijf nog geen teelttoelating aangevraagd.”

Beheer
WP Admin