AkkerbouwNieuws

USDA verlaagt beschikbaarheid graan in wereld

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verlaagt de beschikbaarheid van graan in de wereld in de nieuwste Wasde-prognose.

Vooral de productie van mais in de VS gaat omlaag, evenals de prognose voor de tarweoogst in Australië.

De Amerikaanse maistelers hebben last van sneeuw. Daardoor stokt de oogst, vooral in de staten Minnesota en Wisconsin. In Montana en Kansas vriest het ’s nachts. Dat is niet goed voor de mais. In de oktober-prognose schatte het USDA de Amerikaanse maisoogst op 367,7 miljoen ton. Nu valt de prognose bijna 2 miljoen ton lager uit. Voor China gaat de maisproductie met 3 miljoen ton omlaag naar 214 miljoen ton, vanwege droogte. Voor de wereldproductie heeft het geen gevolgen. Doordat de EU en Oekraïne meer mais oogsten dan het USDA in oktober verwachtte, blijft de wereldproductie staan op 990 miljoen ton mais. Dat is ruim 18 miljoen ton meer dan de wereld in 2014/2015 verbruikt.

In Australië kampen de akkerbouwers met droogte. Daardoor valt de tarweoogst straks tegen, verwacht het USDA. De prognose voor Australië daalt met 1 miljoen ton naar 24 miljoen ton tarwe. Voor de EU gaat de tarweprognose iets omhoog. Al met al daalt de wereldproductie aan tarwe naar 719,9 miljoen ton. Dat is 7 miljoen ton meer dan de wereld nodig heeft voor het verbruik.

In de Wasde-prognose schat het USDA de sojaproductie in de wereld op 312,1 miljoen ton. Dat is bijna 1 miljoen ton meer dan in de voorlaatste prognose. De sojaproductie valt 26 miljoen ton hoger uit dan het verbruik. Daardoor groeit de wereldvoorraad aan het eind van 2014/2015 met 35 procent naar 90 miljoen ton.

De USDA-prognose heeft weinig invloed op de graan- en sojaprijzen op de termijnmarkten, zowel in Chicago als in Parijs. Maandag sloten de meest verhandelde contracten voor tarwe en mais iets hoger aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Dinsdag tijdens de handelsdag stonden de noteringen in Chicago iets onder druk, in Parijs bleven ze vrijwel stabiel.

Beheer
WP Admin