Akkerbouw

Nieuws 1055 x bekeken

Tereos wil wereldleider voor suiker worden

Lille – Tereos, het grootste suikerbedrijf van Frankrijk en vijfde ter wereld, heeft de ambitie om één van de grootste spelers bij de handel in witte suiker te worden.

De Franse suikeronderneming wil over vijf jaar 15 procent van deze markt in handen hebben.

Dat stelt Tereos in een uitgebreide verklaring. De coöperatie baseert de ambitie op "onze sterke industriële positie in Europa en in Brazilië, de twee regio's die tot de meest concurrerende in de wereld behoren als het om de productie van witte suiker gaat".

Tereos denkt daarbij vooral te profiteren van het opheffen van de Europese suikerquota in 2017. ''Daarmee krijgen we de vrijheid terug om te exporteren naar een sterke wereldmarkt die dankzij de opkomende landen groeit met 2 tot 3 procent per jaar.'' Om de doelstelling te halen, heeft de onderneming een aparte dochter opgericht, Tereos Commodities. ''Daarmee kunnen we onze klanten een aanbod bieden dat past in hun duurzame waardeketen en aansluit bij hun verwachtingen. Samen kunnen we zo kwaliteitsproducten op de markt zetten,'' verwoordt bestuursvoorzitter Alexis Duval. Tereos denkt op die manier met die fabrikanten van producten waar suiker in wordt verwerkt de kwaliteit beter te kunnen garanderen en ook de traceerbaarheid te verbeteren.

Tereos, dat in het laatste boekjaar een omzet draaide van €4,7 miljard, heeft productiebedrijven in twaalf landen op vier continenten waar in totaal 24.000 mensen werken. Bij de coöperatie die aan de basis staat van het internationale bedrijf zijn ruim 12.000 akkerbouwers aangesloten. In Frankrijk verwerkt het bedrijf in tien fabrieken bieten en graan, niet alleen tot suiker maar ook tot ethanol en alcohol, terwijl er daarnaast ook twee fabrieken in Polen en één in Roemenië staan. In Brazilië produceert Tereos in zeven fabrieken rietsuiker waarmee het de derde suikerfabrikant van dat land is. Daarnaast zijn er ook suikerfabrieken in Afrika, waar het Franse bedrijf een sterke groei verwacht, en op enkele tot Frankrijk behorende eilanden in de Indische Oceaan. ''Dat hele netwerk staat klaar om zich sterk op de export te richten.'' Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.