AkkerbouwNieuws

Telers krijgen €20 voor extra surplusbieten

Dinteloord – Cosun betaalt over deze campagne €20 per ton surplusbieten die tussen de 7 en 15 procent boven de toewijzing worden geleverd, meldt het bedrijf. Dit is de S2 prijs.

Eerder was al bekend gemaakt dat voor bieten tot 7 procent boven toewijzing (de S1 prijs) €28 per ton wordt betaald, net als over de oogst van 2013. De S2-prijs is lager, omdat de verkoopprijzen voor surplussuiker zijn gekoppeld aan de wereldmarktprijs die sterk onder druk staat.

Bij deze uitbetalingsprijzen gaat Cosun uit van 16 procent suiker en een winbaarheid van 87 punten. Suikerbieten vanaf – waarschijnlijk – 15 procent boven toewijzing worden doorgeschoven.

Voor de opbouw van de bietenprijs betekent dit dat voor bieten die binnen de toewijzing worden geleverd een quotumbietenprijs plus nog vast te stellen ledentoeslag geldt. Tot 7 procent boven toewijzing wordt €28 euro per ton betaald en tussen de 7 en 15 procent erboven €20. De geleverde suikerbieten vanaf 15 procent surplus worden doorgeschoven naar 2015.

“Natuurlijk ontvangen telers het liefst voor alle surplusbieten €28, maar dit is het gevolg van de marktwerking”, zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Cosun-onderdeel Suiker Unie. “Aan de andere kant is de grote hoeveelheid het gevolg van de hectare-opbrengsten die ook voor veel telers verrassend hoog zijn. Deze bieten zijn er zonder extra kosten bij gegroeid en dan is dat ook bij een prijs van € 20 mooi meegenomen.”

Sikken verwacht dat bietentelers volop gebruik maken van de surplusregeling. “Ik denk dat ze liever niet doorschuiven. Telers willen het liefst weer zaaien volgend jaar. Dus laten ze zoveel mogelijk afrekenen. Dat doen wij ook het liefst, maar dat staat de Europese regelgeving niet toe.”

Beheer
WP Admin