AkkerbouwNieuws

Schaarste maakt harde tarwe duur

Montreuil – Het Franse landbouwkundig overheidsbureau FranceAgriMer wijst op wereldwijde schaarste aan harde (durum-) tarwe. Krappe beschikbaarheid heeft gezorgd voor een prijsstijging met bijna €200 binnen enkele maanden naar €450 euro per ton.

Dat meldt de landbouwwebsite FranceAgricole. De oorzaak is de slechte oogst van dit type tarwe, dat in het bijzonder nodig is voor de productie van pasta, zoals spaghetti. Behalve Frankrijk is er ook minder durumtarwe dan voorgaande jaren in Canada, de VS, Griekenland, Italië en Spanje.

In Frankrijk is het areaal durum in twee jaar tijd overigens met een derde teruggelopen, van 437.000 naar 302.000 hectare, blijkt uit cijfers van RVO.nl. De oogst is er dit jaar naar verwachting 1,4 miljoen ton, tegen 2,4 miljoen ton in het oogstjaar 2012/2013. De prijsstijging heeft volgens FranceAgriMer invloed op aanpassing van het bouwplan door de telers. Inzaaien van harde tarwe is in Frankrijk pas voor 62 procent gerealiseerd. Het is nog te vroeg om uitsluitsel te geven over de planning, maar het ziet er naar uit dat 20 procent meer zal worden ingezaaid.

Beheer
WP Admin