AkkerbouwNieuws

Schaap Holland betaalt minder voor oogst 2015

Biddinghuizen – Aardappelbedrijf Schaap Holland maakt een contractprijs bekend van €14 per 100 kilo, levering medio april, voor de oogst van 2015.

Dat is €1 lager dan vorig jaar. Het contracteren is deze week begonnen.

De prijsverlaging heeft alles met de marktontwikkelingen te maken, zegt directeur Hans Geling. “Het prijsniveau wordt gehinderd door de enorme oogst van dit jaar”, legt hij uit. “De termijnmarkt en onze klanten bieden ook geen ondersteuning om op hetzelfde niveau in te steken als vorig jaar. Daarom is deze prijs voor de meesten geen verrassing.”

Schaap Holland kan de prijs wijzigen als dat nodig blijkt. “Bijvoorbeeld als er heel veel animo voor het contracteren blijkt te zijn. Zo stimuleren we telers ook om zich vlot bij ons te melden. We beginnen graag vroeg met het contracteren, zodat we er rustig de tijd voor kunnen nemen met de telers. Voor 1 april willen we een redelijke dekking hebben.”

Geling geeft aan dat Schaap Holland veel behoefte heeft aan het ras Agria, dat wordt gebruikt in de nieuwe lijn van voorgegaarde producten en voor verse frites. “De omzet van deze producten stijgt en daarvoor hebben we grondstoffen nodig. Het zou dus niet verkeerd zijn om meer tonnen vast te leggen.”

De contractprijs geld voor medio april, ongeveer halverwege het bewaarseizoen. Schaap Holland hanteert een bewaarvergoeding en –korting.

De situatie op de aardappeltermijnmarkt in Frankfurt bevestigt de motivatie van Geling. De termijnprijzen voor fritesgeschikte aardappelen stonden op maandag op laag niveau: €5,60 per 100 kilo voor het aprilcontract 2015 en €13,20 voor het aprilcontract 2016 (nieuwe oogst). Daaruit blijkt dat er niet veel vertrouwen is in een vaste aardappelmarkt.

Beheer
WP Admin