Akkerbouw

Nieuws 2123 x bekeken 1 reactie

'Onrendabele suikerfabriek verdwijnt na 2017'

Dublin – Het effect op de bietenprijs van het einde van de suikerquotering in 2017 is niet te becijferen. Zeker is wel dat onrendabele suikerfabrieken verdwijnen en daardoor ook de bietenteelt rondom die fabrieken.

Dat stelt Alan Matthews, professor aan het Trinity College, de universiteit in de Ierse hoofdstad Dublin, in een blog op capreform.eu. Matthews geeft commentaar op een rapport van het Joint Research Centre (JRC), het onderzoeksinstituut van de Europese Commissie. JRC rekende drie scenario's door voor 2020. In het eerste scenario veranderen de marktaandelen van suiker en isoglucose niet. In het tweede bereikt isoglucose, een zoetstof uit graan, een marktaandeel van 10 procent en in het derde scenario een aandeel van 20 procent. Op basis van 10 procent marktaandeel voor isoglucose, verwacht JRC dat in 2020 de bietenprijs 22 procent lager is, dan wanneer de quotering nog zou bestaan.

Matthews vindt een marktaandeel van 10 procent voor isoglucose het meest realistisch. "In de VS heeft isoglucose een marktaandeel van bijna 40 procent, maar dat is niet realistisch voor de EU. In de EU is het marktaandeel nu 5 procent."

Matthews verwacht dat het bietenareaal gaat groeien zonder quotering. "Het areaal wordt nu beperkt doordat telers een quotum nodig hebben. Straks kan iedere akkerbouwer bieten telen. Dat vergroot de suikerproductie."

Voedings- en industriesuiker zijn gescheiden markten, omdat quotumsuiker bestemd is voor de voedingsmarkt. Matthews: "Die markten worden één na 2017. De prijs van voedingssuiker daalt en die van industriesuiker stijgt tot er één suikerprijs is. JRC verwacht een daling van de bietenprijs met 22 procent. Maar dat kan lager of hoger uitpakken."

Dat komt door alle onzekerheden, stelt Matthews. "De EU importeert minder suiker, maar hoeveel is niet in te schatten. Dat hangt af van de wereldmarktprijs. Ook is lastig te voorspellen in hoeverre isoglucose suiker verdringt. De quotering bestaat al sinds 1968. De markt is daar op ingesteld. En JRC gaat uit van een olieprijs van $118 in 2020. Ook dat is onzeker."

Eén reactie

  • Jan-Zonderland

    Al met al zegt de beste man dus niks, het kan alle kanten op. Maar wel weer het instituut JRC wat 'bestaansrecht' gegeven. Die heldere geesten voorspellen de olieprijs voor 2020. Dikke duim of dikke glazen bol????

Of registreer je om te kunnen reageren.