Akkerbouw

Nieuws 1446 x bekeken

Nieuw ras van zomertarwe op de lijst

Zoetermeer – Op de aanbevelende rassenlijst voor 2015 staat een nieuw aanbevolen ras van zomertarwe: Nobless van kweker Lantmännen, vertegenwoordigd door Semundo en Limagrain Nederland. Dat meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR).

Nobless blinkt uit in financiële opbrengst, vooral zonder ziektebestrijding op kleigrond (111) en met ziektebestrijding op zand- en dalgrond (105). Daarnaast valt de meeldauw- en roestresistenties en stevigheid van het stro op.

Het rassenonderzoek in zomertarwe is in 2014 beperkter opgezet doordat de financiële bijdrage van het Productschap Akkerbouw is vervallen. Hierdoor komt de financiering geheel ten laste van de kwekers. De proeven zonder ziektebestrijding op zandgrond zijn stopgezet. Wel wordt in de rassenlijst voor 2015 voor het eerst cijfers vermeld over de resistentie van zomertarwerassen tegen gele roest en aarfusarium.

Of registreer je om te kunnen reageren.