AkkerbouwNieuws

Hogere productie van pootgoed met Talent

Leusden/Apeldoorn – Kiemgroeiregulator Talent heeft een positief effect op het aantal knollen en de maatsortering en daarmee ook op het financiële resultaat van een hectare pootaardappelen.

Dat blijkt volgens Adama uit jarenlang onderzoek dat het agrochemische bedrijf met aardappelhandelshuizen uitvoert. In dat onderzoek wordt een vergelijking gemaakt met mechanische koeling en andere bewaartechnieken. Ook Agrifirm Plant is positief over de werking van het steeds meer gebruikte middel. Beide bedrijven melden dat het pootgoed dit jaar kiemlustiger is dan in andere jaren.

Uit de proeven van de handelshuizen blijkt dat de meeste rassen met het gebruik van Talent een financiële meeropbrengst halen van enkele honderden euro’s per hectare.

Talent is een product op basis van natuurlijke karwijzaadolie en wordt verneveld over de aardappelen. Het onderdrukt de kiemgroei in pootaardappelen, ook bij relatief hoge temperaturen van 6 tot 8 graden. Dit is gunstig omdat sommige aardappelrassen slecht reageren op de lage temperaturen bij mechanische koeling, waardoor de productiviteit van het pootgoed achteruit gaat. Bovendien kost mechanische koeling veel energie.

Naast de kiemremming, zorgt het middel er volgens Agrifirm Plant ook voor dat de topspruitdominantie wordt doorbroken en er meer kiemen komen. Meer kiemen leiden tot meer stengels en dus meer knollen en een uniforme maatsortering.

Beheer
WP Admin