AkkerbouwNieuws

EU exporteert meer tarwe

Brussel – De EU exporteert meer tarwe dan vorig seizoen en minder mais en gerst.

Van 1 juli tot en met 25 november verkocht de EU 18,0 miljoen ton graan aan afnemers in derde landen. Dat is 2,1 procent minder dan dezelfde periode vorig seizoen.

De export van zachte tarwe ligt tot en met 25 november met 12,0 miljoen ton wel op een hoger peil, blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ondanks dat Frankrijk dit jaar een lagere kwaliteit tarwe heeft geoogst dan gewoonlijk. Tot nu toe is 7,4 procent meer zachte tarwe uitgevoerd dan in dezelfde periode vorig seizoen. De gerstexport zakte met 15,4 procent naar 3,9 miljoen ton en de maisexport met 37,9 procent naar 1,1 miljoen ton.

De EU importeert vrijwel geen gerst, maar wel veel mais. In de betreffende periode importeerde de EU 2,9 miljoen ton mais. Dat is 5,4 procent meer dan vorig seizoen. Al met al ligt de export van graan dit seizoen tot en met 25 november 12,4 miljoen ton boven de import. De goedlopende export ondersteunt de graanprijzen in de EU.

De tarweprijs krijgt ook steun van de strenge vorst in het noorden van de VS. Dat vergroot de zorgen over uitwintering. Vooral in de staten Nebraska en Ohio, waar veel wintertarwe wordt geteeld, gaat de stand van de tarwe achteruit.

In Rusland is veel tarwe door droogte slecht ontwikkeld. Dat vergroot de kans op vorstschade. De maisprijs krijgt steun van de grote vraag vanuit de Amerikaanse ethanolsector.

Beheer
WP Admin