AkkerbouwNieuws

Bedrijfsleven niet enthousiast voor deelname publiek-privaat onderzoek

Wageningen – Het bedrijfsleven is weinig geïnteresseerd om deel te nemen aan privaat-publiek onderzoek.

Die rode draad is op te tekenen op het symposium Plantenziektekunde in de Topsector, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV).

Het Productschap Akkerbouw houdt 1 januari op te bestaan. In het verleden financierde het productschap fundamenteel onderzoek, dat voor de gehele sector van belang was. Na afronding van het onderzoek werden de resultaten openbaar.

Het ministerie van Economische Zaken onderkent het belang van collectief onderzoek, maar eist nu dat het bedrijfsleven dat ook meefinanciert. Dit is de zogenoemde Publieke Private Samenwerking, de tripartiete tussen overheid, bedrijfsleven en onderzoeksinstituten. Vooralsnog komt het gros van de initiatieven nog uit de koker van onderzoeksinstituten en weinig uit het bedrijfsleven. Knelpunt is eigendom van kennis. “Waarom zouden wij als Syngenta een proef financieren, als na afloop van die proef ook concurrenten als Bayer en BASF over de specifieke kennis kunnen beschikken zonder daarvoor te betalen,” schetst manager duurzaamheid Jan Bouwman van Syngenta de situatie.

Ook heeft het bedrijfsleven weinig belang in fundamenteel onderzoek, het bedrijfsleven heeft juist baat bij toegepast onderzoek, vertelt R&D-manager Aaldrik Venhuizen van Agrifirm. Daarmee zijn specifieke tools te bouwen die bedrijven in de markt tot waarde kunnen brengen.

De bedrijven zien overigens wel het belang van collectief onderzoek in, maar eerst moeten nog wel allerlei zaken worden geregeld. Bijvoorbeeld dat de financierders veel eerder over onderzoeksresultaten kunnen beschikken dan partijen die niet meefinancierden.

Beheer
WP Admin