AkkerbouwNieuws

Aaltjesresistent ras wordt norm in suikerbieten

Bergen op Zoom – Resistentie tegen bietencysteaaltjes wordt over enkele jaren de standaard in de suikerbietensector. De druk van aaltjes neemt toe en de financiele opbrengst van resistente rassen is voor 2015 opvallend goed.

Dat blijkt uit de nieuwste aanbevelende rassenlijst van de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) voor de teelt van 2015.

Doordat de rassen met resistentie tegen bietencysteaaltjes (bca) steeds beter presteren in het belangrijkste criterium financiële opbrengst, kunnen ze concurreren met de ‘gewone’ rhizomanierassen. De opbrengstverhoging die de kweekbedrijven voor 2015 hebben gerealiseerd in het bca-segment is opvallend. Zo behaalt BTS 990 een score van 110 voor financiële opbrengst en Florena KWS een 107. Vanaf 104 zijn de rassen concurrerend.

Rassenspecialist Noud van Swaaij van het bieteninstituut IRS stelt dat in de toekomst mogelijk alle rhizomanieresistente rassen tevens aaltjesresistent zijn. Dan gaan die twee lijsten dus in elkaar op. “Net zoals we in zijn 2006 gestopt met de lijst van rassen zonder rhizomanieresistentie, omdat de financiële opbrengst van rassen met die resistentie beter werd.”

Afgelopen seizoen was gunstig voor de aaltjesvermeerdering. Door het warme weer in het voorjaar en het lange groeiseizoen konden zich meerdere generaties makkelijk ontwikkelen. Dat leidt tot meer aaltjesdruk in de toekomst. Vooral op klei, maar ook steeds meer op zandgronden.

“Vanwege de toenemende druk hebben we meer rassen aaltjesresisentie nodig”, weet Van Swaaij. “Door de verbeterde opbrengst van deze rassen is de verzekeringspremie verdwenen en de keuze makkelijker gemaakt.”

Evolutie in de wereld van suikerbietenrassen, dus. In de toekomst heeft dit consequenties voor het rassenonderzoek, maar voor volgend jaar heeft het IRS nog geen wijzigingen in de planning.

Lieselotta KWS is het eerste drievoudig resistente ras op de aanbevelende rassenlijst.

Beheer
WP Admin