Akkerbouw

Nieuws 1726 x bekeken 1 reactie

ABF: pijnlijke herstructurering suikersector

Londen – De suikersector staat een pijnlijke herstructurering te wachten. Dat komt doordat de suikerregeling vervalt eind september 2017 en door de lage suikerprijs. Dat verwacht bestuursvoorzitter Charles Sinclair van het Britse voedingsbedrijf Associated British Foods (ABF).

Volgens Sinclair groeien de suikervoorraden in de EU. "Dat drukt de suikerprijs nog eens extra omlaag", schrijft Sinclair in een toelichting op de jaarcijfers van ABF over 2013/2014. "Bovendien is er een sterke concurrentie op de Europese markt vooruitlopend op de afschaffing van de suikerquotering in 2017."

Sinclair verwacht dat de suikersector flink op de schop gaat. Maar hij vreest niet voor dochterbedrijf AB Sugar. "We zijn hier op voorbereid. AB Sugar is een van de meest efficiënte suikerproducenten in Europa."

Toch heeft AB Sugar wel last van de lage suikerprijs. Het bedrijfsresultaat daalde in 2013/2014 met 56 procent naar £189 miljoen  €302 miljoen). De omzet daalde met 22 procent naar £2,1 miljard (€3,3 miljard). Sinclair verwacht een verdere daling van het resultaat voor AB Sugar in het lopende boekjaar.

Eén reactie

  • eenvoudige boer

    Niet zo'n paniek. De suikersector heeft al meerdere zware stormen doorstaan. Maar de topjaren zijn inderdaad voorbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.