AkkerbouwNieuws

Zorgen om droogte in Brazilië

Brasilia – Door de langdurige droogte is er in Brazilië op dit moment pas 16 procent van het totale soja-areaal ingezaaid. Vorig jaar was dat percentage meer dan het dubbele.

Ondanks de neerslag van de afgelopen week komt de inzaai maar langzaam op gang. Vooral de deelstaten Mato Grosso met 19 procent en Goiás met 6 procent lopen ver achter. De verwachting van de Braziliaanse associatie van de plantaardige olie-industrie (Abiove) is dat de totale oogst van seizoen 2014-2015 toch uit zal komen op 91 miljoen ton. Door de droogte en het enorme areaal in Mato Grosso liggen daar de grootste onzekerheden. Mogelijk moet er opnieuw worden ingezaaid en dan is het de vraag of de verloren tijd kan worden ingehaald.

De verwachting is dat de export zal toenemen van 45 naar 45,5 miljoen ton door de oogstvertraging in de VS. Met deze export hoopt Brazilië ruim 23 miljard dollar binnen te halen.

Na het weer is de overheid een punt van grote zorg. De huidige president Dilma van de Arbeiderspartij is afgelopen zondag door een krappe meerderheid van de Brazilianen voor een nieuwe termijn van vier jaar herkozen. Het economische beleid, gericht op het stimuleren van de interne consumptie, blijkt niet meer te werken. Het land verkeert officieel in een recessie en de groei van het bruto nationaal produkt (BNP) zal dit jaar uitkomen op 0,7 procent. De inflatie bedraagt nu 6,7 procent.

De agrarische sector eist van de herkozen president een veel grotere betrokkenheid bij de ontwikkeling van de agrarische sector. De agrarische sector draagt 22 procent bij aan het BNP en maar liefst 43 procent aan de handelsbalans. De risico´s van de agrarische handel zijn enorm en de juridische onzekerheid over eigendomsrechten van landbouwgrond groot. De overheid schiet tekort ten aanzien van de infrastructuur, veterinaire en fytosanitaire bescherming en heeft een te complex belastingsysteem. Door het falende beleid ziet het Braziliaanse bedrijfsleven de toekomst somber in.

Beheer
WP Admin