AkkerbouwNieuws

WUR: geen effect grondbewerking op opbrengst

Wageningen – In de biologische akkerbouw zijn de opbrengsten bij toepassing van minder grondbewerking vergelijkbaar met de opbrengsten op grond die wordt geploegd. De resultaten zijn wel afhankelijk van het gewas, de weersomstandigheden en de grondsoort. Dit meldt Wageningen UR op basis van gegevens uit het Tilman-Org project, een Europees onderzoek naar grondbewerking in de biologische landbouw.

De onderzoekers kijken in het project of de technieken voor een minimale grondbewerking in de gangbare landbouw bruikbaar zijn voor de biologische akkerbouw. In de gangbare akkerbouw wordt vooral bij de grootschalige teelt van soja en graan vaak alleen een oppervlakkige grondbewerking toegepast.

De onderzoekers constateren dat het toepassen van deze technieken in de biologische akkerbouw de onkruiddruk verhoogt in ruim de helft van de experimenten. Maar in veel gevallen was er geen verschil in onkruiddruk en soms nam de onkruiddruk zelfs af, meldt WUR. In Nederland zien de onderzoekers wel een stijging van de onkruiddruk. Maar dit veroorzaakte geen daling van de opbrengst.

Beheer
WP Admin