Akkerbouw

Nieuws 2236 x bekeken

VTA: 58 ton aardappelen per hectare

Noordhoek - De eindopbrengst per hectare consumptieaardappelen is uitgekomen op gemiddeld 58 ton. Dat blijkt uit de proefrooiing die Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) in september heeft gedaan bij aardappelen telende leden. Zoveel is sinds 2008 niet meer gerealiseerd.

Vanaf de voorgaande meting medio augustus is bij de VTA-leden de zogeheten 'nagroei' 8 ton per hectare geweest. Weliswaar is de septembermeting een week later gedaan dan in voorgaande jaren, maar deze extra tijd zal weinig tot geen kilo's extra hebben opgeleverd. In dat opzicht is de einduitkomst enigszins geflatteerd in vergelijking met de septembermeting in vorige jaren. Doorgaans vertoonden de aardappelen na de septembermeting nog wat groei. Het groeiseizoen 2014 heeft steeds voor gelegen op gebruikelijk schema, maar stopte ook eerder. Proefrooiingen van Aviko Potato voor een reeks rassen fritesaardappelen hebben dat in de afgelopen weken ook uitgewezen.

Bij 'doorvertalen' van de VTA-metingen in de statistieken over consumptieaardappelen van NEPG, de telersfederatie voor de noordwestelijke EU, volgt voor Nederland een waarschijnlijk eindresultaat van gemiddeld 55 ton per hectare. De totale Nederlandse oogst gaat dan uitkomen op iets meer dan 4 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is 13,5 procent meer dan vorig jaar en 12 procent boven het meerjarig gemiddelde. Het hierdoor zeer grote aanbod kan later in het seizoen naar verhouding afnemen, aangezien de Nederlandse areaaluitbreiding vooral heeft plaatsgehad op de lichtere gronden en minder in de 'bewaarteelt'.

Of registreer je om te kunnen reageren.