AkkerbouwNieuws

‘Superonkruid ontstaat door verkeerd gebruik herbiciden’

Lawrence – Resistent onkruid ontstaat door een verkeerd gebruik van herbiciden. Volgens de Weed Science Society of America (WSSA) is het een misverstand dat superonkruiden genen opnemen van transgene gewassen.

De WSSA is een non-profit organisatie van wetenschappers. Volgens onkruidspecialist Brad Hanson van de University of California komt resistentievorming meer voor. “Je ziet het niet alleen bij herbiciden, maar ook bij antibiotica, insecticiden en fungiciden. Het gebruik van te veel middel bevordert resistentie. De overdracht van genen van transgene gewassen naar onkruid is mogelijk, maar speelt geen rol bij resistentievorming.”

In transgene gewassen wordt vaak alleen Roundup gespoten, omdat de gewassen daar tegen bestand zijn. Hanson adviseert boeren andere herbiciden te gebruiken en onkruid mechanisch te bestrijden. Volgens Hanson kan alle onkruid, resistent of niet, andere planten verdringen. “Bijvoorbeeld doordat ze veel zaad produceren, ondergrondse uitlopers hebben of beter water en voedingsstoffen opnemen. Alleen als het herbicide wordt gebruikt waar planten resistent tegen zijn, dan hebben die planten een extra voordeel.”


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin