Akkerbouw

Nieuws 874 x bekeken

Suiker Unie vraagt om meer exportmogelijkheden

Dinteloord – Suiker Unie dringt bij de Europese Commissie aan op uitbreiding van de exportmogelijkheden van surplussuiker naar de wereldmarkt. Aanleiding is de bijzonder grote suikerbietenoogst van dit seizoen.

Het verzoek is neergelegd bij een bezoek van twee leden van de Europese Commissie, Joost Korte en Martin van Driel, aan Suiker Unie in Dinteloord. Zij spelen vanuit Brussel een belangrijke rol bij de suikermarktordening.

Vanwege de bijzonder grote oogst van 2014 hebben Dirk de Lugt, voorzitter van de Raad van Beheer van Cosun, en algemeen directeur van Suiker Unie Albert Markusse bij hen aangedrongen op uitbreiding van de exportmogelijkheden van surplussuiker naar de wereldmarkt.

"Door de enorme suikerproductie in Europa dreigen problemen met logistiek en opslag", legt De Lugt uit. "De opslagcapaciteit houdt een keer op."

De Europese Unie mag jaarlijks maximaal 1,374 miljoen ton surplussuiker exporteren. "Die regeling voldoet aan de richtlijnen van het WTO. Als je vraagt om een extra mogelijkheid voor afzet van de voorraden op de exportmarkten, moet je buiten die regels om. Het is afwachten hoe de commissie daarin staat. Er is niets over gezegd bij het bezoek."

Als het verzoek wordt gehonoreerd, leidt dat niet direct tot een prijsstijging, zegt De Lugt. "Het betekent wel dat je minder hoeft door te schuiven naar volgend jaar. Dat zorgt ook voor lucht in de voorraadproblematiek."

Of registreer je om te kunnen reageren.