Akkerbouw

Nieuws 1118 x bekeken

Regen vertraagt oogst mais en soja VS

Washington – De oogst van sojabonen en mais verloopt traag in de Verenigde Staten door de regen. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA was zondag 20 procent van de sojabonen geoogst.

Het gemiddelde over de laatste vijf jaar voor 6 oktober is 35 procent. De afrijping van de sojabonen verloopt gemiddeld. USDA meldt dat op 83 procent van de percelen de sojabonen de bladeren heeft laten vallen. Het gemiddelde over de periode 2009 tot en met 2013 is 84 procent.

USDA ziet hetzelfde bij mais. Van alle nog niet geoogste percelen is 77 procent klaar voor de combine. Het vijfjaarlijkse gemiddelde ligt op 81 procent. Maar pas 17 procent van de maispercelen is geoogst, tegen gemiddeld 32 procent. Ook bij zonnebloemen is te zien dat de Amerikaanse oogst laat is. Daarvan is pas 1 procent geoogst. Normaal is dat 9 procent. De zomertarwe is voor 96 procent geoogst tegen 99 procent gemiddeld. Alleen bij suikerbieten constateert USDA het tegenovergestelde. Nu is 41 procent van de bieten geoogst. Het gemiddelde voor 6 oktober ligt op 26 procent.

Volgens het ministerie verloopt de inzaai van wintertarwe wel snel. Er is 56 procent van het geplande areaal wintertarwe gezaaid tegen normaal 53 procent.

USDA maakt in het wekelijkse rapport over de gewasstand geen vergelijking met vorig jaar. De Republikeinen en Democraten steggelden in oktober 2013 over de begroting. De overheid ging toen op slot, de zogenoemde shutdown. het landbouwministerie publiceerde toen twee weken geen gegevens over de graan- en sojamarkt. USDA schat de stand van zaken in oktober 2013 en neemt die schatting mee in de berekening van het gemiddelde over 2009 tot en met 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.