AkkerbouwNieuws

Rabo: gebrek aan kwaliteit steunt tarweprijs

Londen – Het gebrek aan goede kwaliteit tarwe houdt de tarweprijs voorlopig in de benen, ondanks de grote oogst. Bij mais staat de prijs wel onder druk door de grote productie. De maisprijs heeft ook last van de oogst die net is begonnen in de VS, waardoor er tijdelijk extra veel aanbod is.

Dat schrijft de afdeling Food and Agribusiness Research and Advisory van de Rabobank in het maandelijkse rapport over de grondstoffenmarkt. Vooral de kwaliteit van de Franse tarwe valt tegen. De Rabobank vindt het dan ook niet verwonderlijk dat Algerije onlangs 400.000 ton tarwe kocht in Duitsland en Polen in plaats van Frankrijk, de gebruikelijke leverancier.

De handelsstromen raken dit seizoen verstoord, stellen de Rabo-analisten. Noord-Afrika moet voor kwaliteitstarwe andere leveranciers zoeken dan Frankrijk. Daarnaast stijgt de dollarkoers en daalt de eurokoers, waardoor de EU juist aantrekkelijker wordt als leverancier in tegenstelling tot de VS. Rusland kan gemakkelijker concurreren op de wereldmarkt door de daling van de roebelkoers.

De maisprijs staat onder druk door de grote oogst. De Rabobank schat de Amerikaanse hectareopbrengst gemiddeld op 175 tot 180 bushel mais per acre (11 tot 11,3 ton per hectare). Dat is 14 procent meer dan vorig jaar en de prognose ligt 3,7 procent boven die van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). De VS is verreweg de grootste maisproducent met een aandeel van 37 procent in de wereldproductie en 38 procent in de wereldhandel. De grote Amerikaanse productie duwt de maisprijs omlaag. Bovendien heeft de VS nog veel mais op voorraad van de oude oogst.

Beheer
WP Admin