Akkerbouw

Nieuws 1049 x bekeken

Pools aardappelareaal krimpt 20 procent

Warschau – Het Poolse aardappelareaal was dit seizoen 20 procent kleiner dan in oogstjaar 2013. Dat blijkt uit de laatste gegevens van het Poolse bureau voor de statistiek, zo meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw.

Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat het areaal voor de oogst van 2014 uitkwam op 340.000 hectare (2013 was dat 350.000 hectare). Er blijkt echter een flinke daling te zijn geweest tot iets minder dan 270.000 hectare. In minder dan tien jaar is het areaal in Polen met de helft afgenomen. In oogstjaar 2004 werd nog 700.000 hectare aardappelen geteeld en in 2008 nog 550.000 hectare.

De gemiddelde hectareproductie voor dit jaar wordt dankzij het gunstige groeiseizoen ingeschat op ruim 25 ton. Hiermee is de productie met 6,6 miljoen ton 700.000 ton lager dan vorig jaar. In eerdere berichten werd nog uitgegaan van 1 miljoen ton meer opbrengst.

Wel wordt een verschuiving waargenomen van voer- naar fritesaardappelen. De afzet naar bestemmingen als voer en alcohol is de laatste jaren flink afgenomen. De voeraardappeloogst wordt geschat op 1 miljoen ton. Dat was in seizoen 2009-2010 bijvoorbeeld nog 2,6 miljoen ton. Het areaal voor de fritesaardappelteelt neemt daarentegen flink toe. De Poolse professionele aardappelteler is uitgegroeid tot een volwaardige concurrent van zijn collega's in onder andere Duitsland en Nederland.

De prijsverwachting is verre van positief, gezien de actuele situatie van de aardappelmarkt in West-Europa. De Russische boycot draagt daaraan bij. De gemiddelde marktprijs is gezakt naar de helft van het niveau van vorig seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.