AkkerbouwNieuws

‘Overschotten graan en soja in wereld’

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verlaagt de beschikbaarheid van graan in de laatste Wasde-prognose. Maar de wereld produceert nog wel altijd 17 miljoen ton graan méér dan het verbruikt.

Het USDA publiceert maandelijks een overzicht van de geproduceerde en geconsumeerde hoeveelheid graan en oliezaden (Wasde-prognose). Het USDA verhoogt de wereldproductie naar 2.469 miljoen ton graan, inclusief rijst. Dat is bijna 3 miljoen ton meer dan in de septemberprognose. Maar het verbruik stijgt nog meer, naar 2.452 miljoen ton. Dat is bijna 5 miljoen ton meer dan in de laatste raming. Daarmee komt het overschot op 17 miljoen ton, tegen bijna 19 miljoen ton in de septemberprognose.

Het USDA schat de tarweproductie in de wereld in op 721,1 miljoen ton en het verbruik op 714,1 miljoen ton. De wereldwijde tarwevoorraad groeit door het overschot met 7 miljoen ton naar 192,6 miljoen ton. Bij mais is dezelfde tendens te zien. Het USDA stelt dat de wereld dit seizoen een overschot van bijna 18 miljoen ton mais produceert, waardoor de wereldvoorraad toeneemt naar 191 miljoen ton. Ook bij sojabonen is de productie in 2014/2015 veel groter dan het verbruik, stelt het USDA. De wereld produceert dit seizoen 311 miljoen ton sojabonen en verbruikt er 284 miljoen ton. Door het overschot groeien de voorraden naar 91 miljoen ton.

De handel had verwacht dat het USDA een ruimere beschikbaarheid van graan zou voorspellen. Maar het ministerie gaat er van uit dat het areaal mais en sojabonen in de VS minder groot is dan in de vorige prognose werd ingeschat. Ook verbruikt de wereld meer voertarwe dan gedacht. De graan- en sojaprijzen stegen vrijdag op de termijnmarkt in Chicago in eerste instantie na de publicatie van het Wasde-rapport. Maar mais en soja sloten uiteindelijk lager door de wereldwijde overschotten. Tarwe wist de winst in Chicago vrijdag wel vast te houden. Maar maandag tijdens de handelsdag daalden de prijzen van tarwe en mais in Chicago en Parijs. Sojabonen werden tijdens de handelsdag iets duurder in Chicago.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin