AkkerbouwNieuws

Oekraïne verkoopt meer tarwe op wereldmarkt

Kiev – Oekraïne exporteert dit seizoen meer dan 10 miljoen ton tarwe. Dat is ongeveer 1 miljoen ton meer dan vorig seizoen. De oorzaak is de grote oogst en de daling van de hryvnia, de nationale munt, met 40 procent sinds de ongeregeldheden in het land uitbraken. Dat verwacht het Oekraïense marktbureau UkrAgroConsult.

Oekraïne oogst dit seizoen een record van 58,75 miljoen ton graan. Dat is 1,1 miljoen ton meer dan vorig seizoen.

Het ministerie van landbouw meldt dat Oekraïne vanaf 1 juli tot 8 oktober bijna 9,3 miljoen ton heeft verkocht aan buitenlandse afnemers. Dat is 38 procent meer dan in dezelfde periode vorig seizoen. De export betreft 5,5 miljoen ton tarwe, 3 miljoen ton gerst en 702.000 ton mais.

Ondanks dat Oekraïne De Krim verloor aan Rusland, heeft het land volgens UkrAgroConsult nog genoeg havens over in de Zwarte Zee om veel te blijven exporteren. In voorgaande jaren werd ongeveer 10 procent van het exportgraan verladen in havens in De Krim.

UkrAgroConsult verwacht dat de graanproductie in Oekraïne volgend jaar afneemt. “De hectareopbrengsten dalen in 2015”, zegt directeur Sergei Feofilov in een interview met Agrimoney. “Dat komt door de gestegen prijzen van brandstof, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. De import daarvan is duurder geworden door de koersdaling van de hryvnia. De vraag naar gewasbeschermingsmiddelen is met 10 tot 15 procent gedaald.”


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin