Akkerbouw

Nieuws 1496 x bekeken

Muizenvraat en vertakkingen in verder goede peenoogst

Warmenhuizen/Apeldoorn – Muizenvraat komt in de peenteelt meer voor dan normaal. Dat komt door de zachte winter en het vaak warme weer in 2014. De schattingen lopen uiteen van gemiddeld 5 tot 30 procent schade. Hoeveel tarra de oogst werkelijk bevat, blijkt als de wortelen worden geleverd.

Johan Voragen van Bejo Zaden schat de muizenvraatschade op 10 tot 30 procent. "Het komt altijd wel voor, maar normaal gesproken is het percentage verwaarloosbaar. Nu zie ik het aanzienlijk meer. Er zijn percelen op afgekeurd."

Wat Bram Harpe van de Dutch Carrot Group betreft, krijgen de muizen teveel aandacht. "Er zijn problemen, maar doorgaans niet buitensporig."

De muizen hebben ook gevreten van aardappelen, suikerbieten en pas gezaaid graan. Maar hoe minder er op het veld staat, hoe hoger de druk in resterende gewassen wordt.

Nu het heeft geregend, kan het zijn dat de muizen naar boven komen en op de peenruggen hun slag slaan. Hierdoor kan de schade toenemen. Aanaarden scheelt ellende.

Harpe adviseert telers om te anticiperen op muizenvraat in het volgende seizoen door rustpalen te plaatsen voor roofvogels langs de geplande percelen. "Een roofvogel eet wel vijf of zes muizen per dag."

De peenoogst is voor een derde gevorderd en verloopt voorspoedig, zegt Voragen. Het heeft deze week geregend, maar dankzij de droge ondergrond staat de oogst hierdoor niet lang stil.

De kwaliteit van peen is prima. Wel komen wat meer vertakkingen voor dan gebruikelijk, vooral door structuurproblemen.

De opbrengst is nog niet echt te bepalen. Bij de oogst gaat het om kisten per hectare, bij het leveren komen de netto kilo's boven water. Deze lijkt iets boven gemiddeld met 130 tot 135 kisten per hectare, maar grote verschillen tussen percelen.

Hoewel product warm is binnen gekomen, gaat het terug koelen goed. Aangezien het een warm en nog levend product is, is goed ventileren aan te raden.

Of registreer je om te kunnen reageren.