Akkerbouw

Nieuws 859 x bekeken

'Koolzaadproductie EU daalt volgend jaar'

Parijs – De EU oogstte dit jaar een record aan koolzaad. Het Franse marktbureau Stratégie Grains stelt dat de akkerbouwers minder winterkoolzaad hebben gezaaid. Dat drukt de productie in 2015.

In de nieuwste oogstprognose schat Stratégie Grains de Europese productie dit jaar op 23,8 miljoen ton koolzaad. Dat is 600.000 ton meer dan in de voorlaatste raming. Het areaal is gegroeid en de akkerbouwers hebben ook meer koolzaad per hectare geoogst. De EU is de grootste producent van koolzaad in de wereld.

Voor 2015 verwacht Stratégie Grains een krimp van het areaal met 200.000 hectare naar 6,5 miljoen hectare koolzaad. Dat is een daling van 3 procent. Als de hectareopbrengsten volgend jaar gemiddeld uitvallen, daalt de productie sterker omdat de opbrengsten dit jaar bovengemiddeld zijn.

Stratégie Grains betwijfelt of de areaalkrimp de koolzaadprijzen ondersteunen. De wereld produceert veel oliehoudende zaden. Vooral de sojaoogst is zo groot, dat het de prijzen drukt.

De koolzaadprijs staat op de termijnmarkt in Parijs de hele zomer onder druk door de goede oogstprognoses. Begin januari noteerde het termijncontract dat in november afloopt €354 per ton koolzaad. De notering steeg begin maart tot boven de €380 door het droge voorjaar. Daarna zette een prijsdaling in door de positieve oogstverwachtingen, tot het novembercontract eind september een dieptepunt bereikte van ongeveer €300. Toen werd duidelijk dat Canada minder koolzaad oogst, waarna de notering steeg. Dinsdag sloot het novembercontract op €330,75.

Of registreer je om te kunnen reageren.