Akkerbouw

Nieuws 1475 x bekeken 3 reacties

KTG Agrar ziet brood in Europese sojabonen

Hamburg – Het Duitse akkerbouwbedrijf KTG Agrar gaat meer sojabonen telen. Het beursgenoteerde bedrijf heeft hoge verwachtingen van de afzet van niet-genetisch gemodificeerde sojabonen in Europa, meldt persbureau Reuters. De sojabonen worden geteeld in Duitsland, Roemenië en Litouwen.

De EU produceert jaarlijks 1,7 miljoen ton sojabonen. Het klimaat is geschikter voor andere oliezaden, zoals zonnebloemen en koolzaad. Algemeen directeur Siegfried Hofreiter van KTG Agrar verwacht echter dat de vraag naar Europese sojabonen hard groeit. "De vleesconsumptie stagneert. Soja wordt de nieuwe eiwitbron van de toekomst in Europa. We richten ons op niet-genetisch gemodificeerde sojabonen. Daar is een grote markt voor. En Europa kan toch niet concurreren met transgene soja uit Brazilië."

KTG startte drie jaar geleden met 2.000 hectare sojabonen, zegt Hofreiter. "Het areaal groeide naar 7.000 hectare dit jaar. Volgend jaar telen we in Europa 10.000 tot 12.000 hectare sojabonen. Dit jaar oogsten we 20.000 ton, gemiddeld 3 ton per hectare. Dat moet volgend jaar ver boven de 25.000 ton uitkomen."

KTG Agrar verwerkt de bonen in eigen maalderijen en oliemolens. Het bedrijf gebruikt rassen uit Zuidoost-Europa. Die kunnen volgens Hofreiter ook in Oost-Duitsland worden geteeld. "Maar in Litouwen is de opbrengst lager door het koudere klimaat."

In Nederland voeren coöperatie Agrifirm en het onderzoeksinstituut PPO een project uit met sojabonen. Ze testen of sojabonen rendabel in Nederland kunnen worden geteeld.

Laatste reacties

  • koestal

    Volgens Agrifirm is het nog geen succes

  • zakmes1

    Waar zijn de paardebonen van vroeger gebleven?

  • joohoo

    Niet verkeerd als je weet dat de teelt van eiwit in de EU sinds begin 90 is geboycot door Greenpeace en regeringsleiders .Duurzame soja was 27 jaar lang niet leverbaar. Ik vraag me af of soja geteeld wordt alleen voor veevoer, de olie wordt gebruikt in de mooi maak industrie . Als sojaschroot niet als veevoer kan worden ingezet is make up onbetaalbaar. Vergelijk het met bierbostel als dit niet wordt afgezet als veevoer [ maar afval dat wordt gestort ] kan Heineken of Grolsch de deur sluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.