AkkerbouwNieuws

HLB granulaat geen alternatief voor natte grondontsmetting

Wijster – Natte grondontsmetting tegen aardappelmoeheid (AM) kan niet worden vervangen door granulaat in de herfst. Dat meldt onderzoekslaboratorium HLB naar aanleiding van vragen uit de praktijk.

Bij AM werkt granulaat alleen op de uit de cysten gelokte aaltjes. Deze worden op hun weg naar de wortels verlamd en kunnen daardoor geen schade veroorzaken of zich vermeerderen. Dit gebeurt alleen tijdens de aardappelteelt in het voorjaar tot de vroege zomer. Granulaten zijn daarom dan ook op dit tijdstip toegelaten. Granulaat heeft  geen enkel effect op de lokking van cystenaaltjes en werkt ook niet in de cyst.

Aaltjes zijn in veel gewassen een bedreiging voor de opbrengst en de kwaliteit. Daarom wordt ieder jaar veel geld en tijd besteed aan beheersing van aaltjes. In bepaalde bouwplannen is één keer in de vijf of zes jaar een natte grondontsmetting uitvoeren een goede methode gebleken om aaltjesschade te beheersen. Door de nieuwe beperkingen bij het gebruik van Monam valt deze strategie voor een aantal telers af. Er wordt naarstig gezocht naar alternatieven. Bij HLB komen vragen binnen over het effect van granulaten tegen AM in de herfst of winter. Dit is echter geen zinvolle toepassing en kost alleen maar geld.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin