Akkerbouw

Nieuws 853 x bekeken 1 reactie

Gewicht zaad heeft effect op opkomst bij peen

Colijnsplaat - Zwaarder peenzaad geeft een betere opkomst dan lichter zaad. Dat blijkt uit onderzoeken op het proefbedrijf De Rusthoeve in Colijnsplaat en in Flevoland.

In de onderzoeken is peenzaad met een diameter van 1,6 tot 1,8 millimeter onderverdeeld in vier gewichtsklassen. Op De Rusthoeve gaf het lichtste zaad 78 planten per strekkende meter, oplopend tot 95  planten met het zwaarste zaad. In Flevoland varieerde het opkomstpercentage van 62 procent voor het lichtste zaad tot 90 procent voor het zwaarste zaad.

Het zwaarste peenzaad gaf ook de mooiste planten, zei onderzoeker Johan Wander op een bijeenkomst op De Rusthoeve. De proef was opgezet door Quality Carrots, een initiatief van DLV Plant en De Rusthoeve om de kwaliteit van peen te verhogen.

Eén reactie

  • ed12345

    What els is new

Of registreer je om te kunnen reageren.