Akkerbouw

Nieuws 1342 x bekeken

Canada oogst veel minder graan en oliezaden

Winnipeg – Canada oogst minder tarwe, mais en koolzaad dan vorig jaar. Volgens het statistisch bureau StatCan komt dat door het slechte weer. StatCan ondervroeg 9.300 akkerbouwers over hun oogstverwachtingen.

Op basis hiervan schat het bureau de tarweoogst op 27,48 miljoen ton. Dat is 27 procent minder dan vorig jaar, terwijl het areaal 11 procent kromp.

De koolzaadproductie zakt 22 procent naar 14,08 miljoen ton. Dit komt vrijwel geheel door lagere hectareopbrengsten, aangezien het areaal vrijwel stabiel bleef. Vorig jaar boekte Canada een recordoogst van 17,97 miljoen ton koolzaad.

De akkerbouwers verwachten 11,40 miljoen mais van de akkers te halen, 20 procent minder dan vorig jaar. De gerstoogst daalt met 31 procent naar 7,12 miljoen ton, de kleinste gerstoogst in 46 jaar.

De productie van sojabonen groeit wel. StatCan verwacht een oogst van 5,96 miljoen ton. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar en het zesde achtereenvolgende jaar dat de productie groeit naar een record.

Of registreer je om te kunnen reageren.