AkkerbouwNieuws

CBS: een tiende méér aardappelen en uien

Den Haag – De eerste CBS-raming voor de oogst 2014 van consumptieaardappelen en zaaiuien wijst op een tiende productiegroei, gevolg van areaalgroei en flinke hectareopbrengsten.

De Nederlandse akkerbouwers hebben in 2014 ruim 3,8 miljoen ton consumptieaardappelen geoogst. Dat is 10 procent meer dan in 2013 en vrijwel net zoveel als in het vorige top-productiejaar 2011. De oogst van uien was eveneens veel groter dan vorig jaar, te weten 9 procent. Deze is uitgekomen op ruim 1,3 miljoen ton. Voor beide gewassen geldt dat de hoge productie het gevolg is van areaaluitbreiding in combinatie met gemiddeld hoge opbrengsten per hectare. Een en ander blijkt uit de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uit de statistieken die op vrijdag 31 oktober zijn gepubliceerd valt op te maken dat de aardappelteelt op kleigrond dit seizoen het best is verlopen, met een opbrengst per hectare van bijna 53 ton. Een hectare consumptieaardappelen leverde in 2014 gemiddeld bijna 52 ton aardappelen op. In 2013 was dat een stuk minder: 49 ton. Boeren op de zand- en veengronden hadden last van de droogte, meldt het CBS. De productie bleef er daarom steken op nog geen 50 ton per hectare; ruim een ton minder dan in 2013. Het areaal waarop dit jaar consumptieaardappelen zijn geteeld, was 3,5 procent groter dan in 2013.

En dan de uien. Dit jaar is een hoeveelheid van 1,3 miljoen ton zaaiuien geoogst. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar. Per hectare was de opbrengst met ruim 58 ton 7 procent hoger, het beteelde areaal was 2 procent groter dan in 2013. De oogst aan zaaiuien is vergelijkbaar met die van 2012, toen 1,33 miljoen ton is binnengehaald. Het gemiddelde over de voorgaande vijf seizoenen is 1,32 miljoen ton.

Beheer
WP Admin