AkkerbouwNieuws

€152,80 voor tarwe in korte bewaarpool

Apeldoorn – Agrifirm Plant betaalt €152,80 per ton tarwe in de korte bewaarpool. Dat is de laagste prijs in deze bewaarpool sinds de oogst van 2010.

De korte bewaarpool, vooral bedoeld voor telers die het graan vier tot acht weken kunnen opslaan, is een afspiegeling is van de markt van 1 juli tot begin oktober. De noteringen van de oogst in 2014 bewogen zich in de verkoopperiode van de pool ongeveer tussen de €135 en €155 per ton.

Agrifirm Plant realiseerde een poolprijs van €152,80 per ton. Leden van Agrifirm krijgen een toeslag van €1 per ton en dus een eindprijs van €153,80 per ton.

“Gezien de markt in de periode waarin we verkopen is dit een nette eindprijs”, licht Aart den Bakker, manager afzet van Agrifirm Plant, toe. “Net iets boven het gemiddelde van de dagprijzen die we hebben gehanteerd. Maar voor deze prijzen kunnen akkerbouwers geen graan telen. Om kostendekkend te zijn, hebben ze minstens €200 per ton nodig. Het is jammer dat dit niet is gelukt.”

Vorig jaar werd €173,50 betaald en was de ledentoeslag €1,75. De eindprijs kwam hiermee voor leden op € 175,25 per ton. Een groot verschil met 2012, toen met  €232,60 (plus ledentoeslag van 60 cent per ton en €1 vergoeding bij levering vanaf 1 september) de hoogste prijs in jaren werd betaald.

De poolprijs van de korte bewaarpool is een prijs zonder toerekening van pand- of handelingskosten. Daarmee is poolprijs een netto prijs. Het graan moet aan de afleverspecificaties voor vocht te voldoen om droogkosten te vermijden.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin