Akkerbouw

Nieuws 2112 x bekeken 7 reacties

Vrijwel geen meeropbrengst bij kruislings poten

Waaxens - Kruislings poten van aardappelen leverde het eerste jaar vrijwel geen meeropbrengst op. Dat meldt pootgoedteler Durk Bierma. De meeropbrengst was slechts enkele procenten, terwijl op een meeropbrengst van zo'n 10 procent werd gerekend.

Maatschap Bierma-Modderman in het Friese Waaxens is afgelopen jaar een driejarige praktijkproef met kruislings poten van aardappelen gestart, samen met mechanisatiebedrijf Broekens, HZPC, provincie Friesland en LTO Noord. Projecten LTO Noord begeleidt de proef. De provincie financiert de proef, samen met HZPC, LTO Noord fondsen en het Oanfitterfûns. Doel van de proef is te onderzoeken of de pootgoedopbrengst structureel omhoog kan door het veldoppervlak beter te benutten.

In de proef zijn kruislings gepote aardappelen in 90 centimeter ruggen vergeleken met traditionele 75 centimeter ruggen. Omdat de knollen in kruisverband liggen, is de onderlinge knolafstand 24 centimeter. In de traditionele 75 centimeter ruggen zijn 75.000 knollen per hectare gebruikt. De knolafstand is dan 18 centimeter. Bij kruislings poten heeft elke plant dus meer ruimte, wat theoretisch dus zou moeten resulteren in meer opbrengst.

Dat bleek niet het geval. In de 90 centimeter ruggen is 13 procent meer pootgoed gebruikt. De planten in de 90 centimeter ruggen hebben echter alle gemiddeld 1 knol minder per plant aangelegd, waardoor het knolaantal in beide systemen vrijwel gelijk was. Wel waren de knollen in de 90 centimeter ruggen eerder aan de maat. Hoe het komt dat beide systemen vrijwel evenveel knollen opleveren, weten de onderzoekers niet. In 2014 en 2015 wordt de proef nogmaals uitgevoerd.

Laatste reacties

 • agratax2

  Zou bij meer planten per hektre ook meer bemesting en water nodig zijn om een gelijke groei potente per plant te realiseren? Zodat iedere plant ongeacht de plantdichheid een gelijk aantal knollen levert. Als dit zo is, dan moet de bemesting afhankelijk worden van de hoeveelheid planten en de watergift ook.

 • kraats

  Als je bij meer varkens in een groter hok zet en het zelfde voer geeft, zouden ze dan harder groeien ...?

 • Sylke

  Als je leerlingen in een groter lokaal zet en dezelfde juf of meester geeft les, zouden deze leerlingen dan intelligenter worden ;) ?

 • annevandermeer1

  Er is maar een manier om meer opbrengst te genereren vroeg beginnen met beregenen en de voeding aanpassen(eerst zien om veel stolonen te kreeren en dan groen houden)

 • annevandermeer1

  Dit systeem is in de witlofteelt ook uitvoerig getest en het resultaat men is van 75 cm naar 50 cm gegaan dus ga eens anders denken????

 • Mels

  Agratax1,juist geconstateerd en daar wringt de schoen,geen extra bemesting mogelijk. Op PEI,Canada heb ik dit systeem gezien in ruggen op 90cm,geplant werd er met een grimme 6rijer met spudnik plantvoeten,ze lagen prachtig in delta verband. dit bedrijf teelt aardappels met een speciaal doel waarbij een zo uniform mogelijke maat heel belangrijk is en dat lukt wel met deze methode. Daar is extra bemesting ook geen probleem. Hun opbrengsten zijn wel degelijk hoger dan bij de gewone manier van planten omdat de sortering uniformer is en ze ze een aantal dagen langer kunnen laten groeien en ze dan nog steeds minder bovenmaat hebben dan op de traditionele manier. Dus meer in de voor hun belangrijke maat.

 • jan10

  Ik heb nog nooit wonderen bij 90 cm. ruggen gezien!
  Zeker niet in N.L.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.