Akkerbouw

Nieuws 1969 x bekeken

Vaste prijscontracten Aviko € 2,50 hoger

Steenderen - Aviko Potato heeft zijn prijscontracten 2014 voor de rassen Agria, Innovator, Victoria en Markies met €2,50 per ton verhoogd.

Voor AA-kwaliteit frites ligt de vaste prijs voor Agria en Innovator €2,50 per ton hoger dan vorig jaar. Dezelfde prijsverhoging is ook doorgevoerd voor de rassen Victoria en Markies in het verssegment. Daarmee is de grofteregeling (bonus/malus) vervallen. Dat komt door de toenemende vraag naar kleinere maten voor specialiteiten waardoor er geen prijsverschil meer is tussen kleine en grove maten.

Iedere teler kan bovenop de vaste prijs een keuze maken voor aanvullende premies. De premie voor een meerjarencontract bedraagt € 2,50 per ton. Bij een hoger aandeel vaste prijs per hectare geldt een extra premie van €2,50 bij 30 ton/ha en €5,00 per ton extra premie voor 40 ton/ha. Agria en Innovator leveren daarmee, exclusief kwaliteitsbonussen en meerjarenpremie, af land €112,50 en in week 13 €141,50 per ton op.

Voor het segment 'gedroogd' (vlokken en granulaat) heeft Aviko Potato ruimte om het areaal in Noord-Nederland te verdubbelen. De contractprijzen voor oogst 2014 lopen uiteen van €95,00 (week 45) tot €118,50 (week 20) per ton bij 460 OWG. Telers die een meerjarencontract willen, kunnen tot vijf jaar vooruit afspraken maken. Aanvullend op deze contracten zoeken de ATC en Aviko Potato nog naar extra contractvormen die aansluiten bij de wensen van de telers. Deze contractvormen worden binnenkort bekend gemaakt. Vast staat dat er hoe dan ook een premie voor onderwatergewicht komt die kan oplopen tot €22,- per ton.

Aviko Potato introduceert een pureecontact voor het ras Fontane voor de volledige hectare-opbrengst (28/+) op een vaste prijs.

De prijzen voor pootgoed zijn voor seizoen 2014 grotendeels gelijk gebleven aan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.