Akkerbouw

Nieuws 788 x bekeken 1 reactie

VTA wil in 2014 een zand/aflandnotering

Noordhoek - Telersvereniging VTA doet een oproep aan telersbeurzen een nieuwe beursnotering voor zand/afland te introduceren.

VTA noemt daarvoor twee redenen. Tijdens de rooiperiode afland wordt de aardappelprijs in Nederland doorgaans gerelateerd aan de Belgische Belgapom-notering en wat er in Duitsland gebeurt. Deze relatie is belangrijk omdat daarvan het prijsniveau van de meegeleverde overproductie van contracttelers vanaf hangt. Dit ofschoon er vanaf augustus ook volop aardappelen vanuit de Nederlandse zandgebieden verhandeld worden. Al langer klaagden Nederlandse telers hierover. Er zou volgens hun een Nederlandse notering moeten komen, omdat Belgapom in hun ogen structureel te laag noteert en niet de werkelijke prijs weergeeft.

De tweede reden is dat VTA vindt dat een zandnotering naast de bestaande kleinotering een betere weerspiegeling gaat geven van de prijs/kwaliteitverhouding van aardappelen. Kleiaardappelen zijn volgens VTA kwalitatief beter dan zandaardappelen en zouden dus beter gewaardeerd moeten worden. Nu worden in november vrije kleiaardappelen uitbetaald volgens de 'Belgapom-prijs', terwijl ze in tegenstelling tot zandaardappelen vaak wel in kwaliteitseindproducten worden verwerkt, aldus VTA.

Ook ontstond afgelopen jaar discussie tijdens de totstandkoming van de beursnotering. De lage prijzen voor zand-meeleveraardappelen werden wel vermeld, terwijl een incidentele hoge prijs voor klei-aardappelen voor export door druk van afnemers niet in de notering werd opgenomen. VTA wil daarom een onderscheid tussen aardappelen afkomstig van zandgronden en kleigronden. De kleinotering loopt van begin november tot april, de zandnotering van augustus tot eind november. In november zouden de noteringen dan parallel lopen.

Eén reactie

  • nilles

    Discussie zand/klei hebben we in verleden al gehad,van het zand kan ook beste kwaliteit komen.
    Wel juist is dat belgapom erg laag noteert, dus een nederlandse notering afland is niet verkeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.