AkkerbouwNieuws

Pilotproject pootgoed afleveren per knol

Den Haag – Er start dit voorjaar een pilotproject over het afleveren van pootaardappelen per knol. LTO zoekt pootgoedtelers en telers van consumptieaardappelen die aan het project willen meedoen.

Nu wordt pootgoed per kilo geleverd. Dat heeft een groot nadeel, zegt Adrie Bossers, voorzitter van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen. “De ontvanger van het pootgoed weet niet hoeveel knollen hij krijgt. Vaak blijft er na het poten wat over of hij komt te kort. Daardoor gaan restpartijen zwerven tussen telers. Dat is fytosanitair gezien ongewenst.”

Bossers vormt samen met Upt Hiddema, voorzitter van de LTO-werkgroep Pootaardappelen, de werkgroep Opkomst. De werkgroep voerde gesprekken met handelshuizen en afnemers van pootaardappelen. Het doel is om de afhandeling van klachten over pootgoed beter te reguleren.

De werkgroep pleit onder andere voor een onderzoek naar het afleveren per knol. Het pilotproject moet duidelijk maken welke gevolgen dat heeft voor de praktijk. Hiddema: “Die kunnen groot zijn voor de pootgoedtelers. Daar is nog geen onderzoek naar gedaan.”

Het toepassen van een duizend-knollen gewicht is geen alternatief, zegt Hiddema. “Bij pootaardappelen is de variatie in knolomvang te groot. Daarom zien wij meer in het vergroten van het aantal sorteermaten naar 28/35, 35/45 en 45/50. Door de kleinere maatvoering daalt de variatie in aantal knollen.”

Op termijn ziet de werkgroep het afleveren per knol als ideale situatie. Volgens Hiddema gaat zo’n 80 procent van het pootgoed voor binnenlands gebruik via een tussenopslag naar de eindafnemer. Het tellen van de knollen kan het beste gebeuren in de tussenopslag. “Dan hoeft niet iedere pootgoedteler te investeren in een telmachine. Bovendien gaat 300.000 ton van de 1 miljoen ton pootaardappelen die de sector jaarlijks produceert, naar een binnenlandse bestemming. Het is niet rendabel voor een pootgoedteler om te investeren in een telmachine, als hij veel pootgoed levert voor de export.”

Beheer
WP Admin