Akkerbouw

Nieuws 983 x bekeken 1 reactie

NAK: minder erwinia in pootaardappelen

Emmeloord – De NAK keurde vorig jaar 38.061 hectare pootaardappelen. Daarvan is 8.685 hectare (23 procent) in klasse verlaagd en 821 hectare (2,2 procent) afgekeurd als pootgoed. Van oogst 2012 is 30 procent van het areaal in klasse verlaagd en 3,9 procent afgekeurd.

De NAK vond in 2013 minder bacterieziek, zei Jaap Haak, coördinator keuringen, maandagavond op een telersbijeenkomst in Emmeloord. "Bacterieziekten zorgden voor 9,4 procent van de klasseverlaging. Dat was 17,4 procent bij oogst 2012. Waarschijnlijk hielp de droge zomer mee besmettingen met erwinia terug te dringen. Door het koude voorjaar startte de veldkeuring later. De loofdoding vond ook later plaats dan normaal."

De NAK startte in 2013 met het risicogericht keuren in de veldkeuring. Dat wordt de komende jaren verder ingevoerd. Haak: "Vanaf 2014 heeft de eerste veldkeuring een oriënterend karakter. Virus wordt soepeler beoordeeld, maar de norm voor bacterieziek wordt wel toegepast. Bij de volgende keuringen gaan we uit van de bevindingen van de eerste beoordeling. We nemen daarin ook de intensiteit van de selectie mee en de herkomstgegevens. Betrouwbare percelen worden minder bezocht."

Eén reactie

  • agratax2

    Minde Erwinia is dit een gelukkige bijkomstigheid van het groeiseizoen of is het een voorbode van betere tijden?

Of registreer je om te kunnen reageren.