Akkerbouw

Nieuws 3006 x bekeken 2 reacties

Meer mais op akkers door einde melkquotum

Doetinchem – Mais wint terrein in het bouwplan van akkerbouwers. Komend seizoen groeit het voedergewas met enkele procenten, maar op termijn staat er 20 procent meer van op de akkers. Dat gaat naar verwachting ten koste van tarwe.

De melkveehouderij concurreert steeds sterker om hectares met de akkerbouw. Deze trend, aangedreven door het vervallen van het melkquotum in 2015, zet komend seizoen en vooral in de periode daarna door. Dat is nu al te merken bij het bepalen van de bouwplannen, vertellen teeltadviseurs.

"De akkerbouw krimpt ten behoeve van de veehouderij", zegt Jeroen Nijenhuis van Agrifirm Plant stellig. "Dat kan ook niet anders als je areaal huurt van een veehouder. Als hij de grond zelf nodig heeft voor de ruwvoerteelt, ben je zo een heel blok kwijt. "

Nijenhuis verwacht enkele procenten meer veevoerteelt in zijn werkgebied Flevoland en  Haarlemmermeer.

Overal wordt een beetje weggeschraapt, merkt Nijenhuis. "Veel gewassen worden iets kleiner doordat veehouders hun land zelf gebruiken." Hij doelt onder meer op uien, conserven, graszaad en andere granen zoals tarwe.

Ook Paul Hooijman van DLV Plant ziet dat veehouders de laatste jaren vaker kavels kopen. "Hierdoor is er een lichte toename in de ruwvoerteelt. Dit gaat op termijn nog meer spelen, verwacht ik."

Melkveehouders anticiperen nu op de situatie van volgend jaar waarin het melkquotum wordt afgeschaft. De verwachting is dat veebedrijven na het beëindigen van het quotum hard groeien.

Dit gebeurt ook in het Zuidwesten al in lichte mate, merkt Luc Remijn van DLV Plant. "Er is druk vanuit de veehouderij. Ondanks de hogere voerprijzen, maar redelijke melkprijzen en is er in die sector ruimte om grond te kopen en huren, ten koste van de akkerbouwer. Niet voor iedereen en massaal, maar het speelt wel."

De maisteelt past in een akkerbouwbouwplan, omdat het jaar op jaar kan worden geteeld.

Verder wordt een  groot deel van de 'verzopen' hectares wintertarwe ingevuld met zomergraan, maar worden ook de gewassen suikerbieten en aardappelen gepland op geflopte wintergraanpercelen.

Laatste reacties

  • alco1

    Alles hangt de komende jaren af van de melkprijs.

  • wullum

    Per saldo zal de akkerbouw er niet slechter op worden

Of registreer je om te kunnen reageren.