Akkerbouw

Nieuws 1675 x bekeken

Graanvoorraad EU groeit

Brussel – De graanvoorraad in de EU groeit. De EU begon dit seizoen met een graanvoorraad van 28,1 miljoen ton graan. De Europese Commissie verwacht dat dit stijgt naar 34,5 miljoen ton eind dit seizoen.

De Commissie verhoogt de prognose voor de tarwe-export, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in het Weekbericht Granen. In december ging Brussel in de graanbalans nog uit van een export van 20,0 miljoen ton tarwe. Dat is nu geschat op 23,5 miljoen ton. De maisimport is ook verhoogd. Dat was geschat op 5,9 miljoen ton. De Commissie gaat nu uit van 8,0 miljoen ton. "De Europese voerindustrie verwerkt volgens de Commissie aanzienlijk meer mais bij een afname van het tarwegebruik", schrijft de RVO.nl in het weekbericht.

De Commissie verwacht dat de EU dit seizoen 8,0 miljoen ton mais importeert. Maar de import zit nu al op 7,0 miljoen ton, terwijl seizoen 2013/2014 nog vijf maanden duurt tot 1 juli. Waarschijnlijk komt de maisimport hoger uit.

Van de geïmporteerde mais haalt de EU ruim 80 procent uit Oekraïne. Daar is het transport moeilijker geworden door de winter. Dat duwt de maisprijs in Europa omhoog. Er komt geen tarwe uit Oekraïne binnen, omdat daar een invoerheffing van 12 euro per ton voor geldt binnen de TRQ-quota. Maar de Oekraïense munt, de grivna, daalt in waarde vanwege de binnenlandse onlusten. Daardoor komt import van tarwe uit Oekraïne steeds dichterbij. Dat kan de tarweprijs drukken.

Brussel verwacht dat de EU dit seizoen 35,2 miljoen ton graan exporteert. Dat is een record. Maar dat is niet verwonderlijk, want de EU is voortdurend uitgebreid met nieuwe lidstaten. Vooral door de toetreding van Roemenië en Bulgarije in 2007 verschoven de statistieken. Voorheen importeerde de EU graan uit die landen. Sindsdien exporteert de EU graan vanuit die landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.