Akkerbouw

Nieuws 1090 x bekeken

Canada dreigt India met WTO vanwege tarwe-export

Genève – Canada dreigt India met een procedure bij de wereldhandelsorganisatie WTO. India subsidieert volgens Canada de export van tarwe. Dat zou tegen de WTO-regels zijn.

India wil de grote tarwevoorraad verkopen op de wereldmarkt, voordat de nieuwe oogst straks begint. De regering verlaagde vorig jaar de minimumprijs voor export van 300 naar 260 dollar per ton.

Canada vraagt de WTO om een onderzoek. Volgens de Canadese regering is export voor een prijs van 260 dollar niet mogelijk zonder subsidie. Canadese tarwe van dezelfde kwaliteit kost 270 tot 275 dollar per ton op de wereldmarkt, stelt de regering in een verklaring. Canada wil dat de WTO onderzoekt of India de minimumexportprijs op de juiste manier vaststelt. Canada is één van de grootste tarwe-exporteurs in de wereld.

Ook de US Wheat Associates, dat Amerikaanse tarwe promoot op de wereldmarkt, vermoedt dat India de export van tarwe met veel geld ondersteunt. Voorzitter Alan Tracy verwacht dat India dit jaar voor het eerst meer dan 100 miljoen ton tarwe oogst. "China is het enige land in de wereld dat ooit in een jaar zo'n grote hoeveelheid tarwe produceerde", schrijft Tracy in de nieuwsbrief van de organisatie. "Sinds 2005 verhoogde de regering de minimumprijs voor de tarwetelers voortdurend, dit jaar zelfs naar 13.500 roepies (228 dollar) per ton. Dat jaagde de productie aan."

Volgens Tracy kost het transport in India van de silo naar de haven zeker 80 dollar per ton. "Maar India bood in een tender deze maand tarwe aan voor $279,52 tot $283,60 per ton. Het kan niet anders of de regering geeft veel subsidie op het transport. Toen India in 1995 lid werd van de WTO, heeft het beloofd geen agrarische export te subsidiëren. India komt die afspraak niet na."

India stelde in 2007 een exportverbod in voor tarwe vanwege een slechte oogst. Het land had daarna een paar goede oogsten. Daardoor zijn de tarwevoorraden in het land gegroeid naar 22 miljoen ton. Dat is ruim een kwart van het jaarlijkse verbruik. Alleen China heeft grotere graanvoorraden.

Of registreer je om te kunnen reageren.