AkkerbouwNieuws

Akkerbouwers Canada houden tarwe voor gezien

Winnipeg – De akkerbouwers in Canada gaan minder tarwe telen. Het ministerie van landbouw (AAFC) verwacht een krimp van ruim 20 procent van het areaal vanwege de lage prijzen.

Canada hoort bij de top vijf van grootste tarwe-exporteurs. Het land oogstte in 2013 een record van 37,53 miljoen ton tarwe, meldt het ministerie. Dat zakt naar 29,7 miljoen ton dit jaar vanwege de lagere prijzen.

Het AAFC verwacht dat aan het eind van dit seizoen 11,5 miljoen ton tarwe in de silo’s ligt. Dat is de hoogste eindvoorraad in Canada in 31 jaar. De grote voorraad drukt de tarweprijs. Het AAFC verwacht dat de oogst van 2013 gemiddeld 180 tot 210 Canadese dollar (119 tot 139 euro) per ton opbrengt. In seizoen 2012/2013 leverde tarwe de akkerbouwers gemiddeld 285 Canadese dollar op (188 euro).

De AAFC verwacht dat de Canadese akkerbouwers dit jaar ook minder gerst en mais zaaien, vanwege de lagere prijzen. Het ministerie verwacht een groei van het areaal koolzaad en haver.

Volgens analistensite Agrimoney leidt de recordoogst van dit seizoen tot opstoppingen bij de spoorwegen, de overslagstations en in de havens. Bovendien wordt veel capaciteit gebruikt voor het transport van andere producten, zoals olie. De US Wheat Associates meldt dat de Canadese akkerbouwers de tarwe niet kwijt kunnen vanwege het gebrek aan transportcapaciteit. Bovendien gaat er veel fout tijdens het transport waardoor het verkeerde graan bij het verkeerde schip in de haven komt. De US Wheat Associates schat dat dit seizoen inmiddels 10 miljoen dollar (6,6 miljoen euro) schade is veroorzaakt, doordat schepen langer in de havens moeten blijven.

Beheer
WP Admin