AkkerbouwNieuws

‘Aardappelprijs kan stijgen’

Oudenaarde – De gemiddelde prijs van fritesaardappelen kan de komende jaren stijgen. De prijsschommelingen op de vrije markt worden groter.

Steven de Cuyper, manager inkoop van de Belgische aardappelverwerker Agristo, noemt een paar oorzaken voor de opwaartse prijsdruk. “De concurrentie tussen de verwerkers blijft groot”, zei hij gisteren op de PCA-Aardappeldag in Oudenaarde. “Bovendien groeit de exportmarkt buiten de EU. Daardoor is er steeds meer vraag naar aardappelen. Maar de teeltkosten voor de akkerbouwers nemen ook toe.”

België levert vooral aardappelproducten aan Zuid-Amerika, Oceanië, Afrika en Azië. “In Zuidoost-Azië komen we de verwerkers uit Noord-Amerika tegen. Daar is nog ruimte voor onze aardappelproducten. In Noord-Amerika worden vooral witvlezige rassen geteeld. De groeiende fastfoodsector in Zuidoost-Azië vraagt steeds meer producten van geelvlezige aardappelen uit Noordwest-Europa.”

De Cuyper verwacht dat de prijsschommelingen toenemen. “Het aanbod blijft de meest bepalende factor voor de aardappelprijs.”

Secretaris Romain Cools van brancheorganisatie Belgapom verwacht dat de Belgische verwerkers steeds meer aardappelen op contract laten telen. “Ik schat dat in 2013 al zo’n 60 procent van de aardappelen voor de verwerkers op contract zijn geteeld. Dat aandeel stijgt dit jaar licht. Aardappelen inkopen op de vrije markt is een risico voor de verwerkers. Zij sluiten vaak al contracten af met hun afnemers vóór de aardappelen zijn gerooid. Bij een matig groeiseizoen stijgt de aardappelprijs op de vrije markt. Voor de teler betekent een vaste contractprijs een gegarandeerd inkomen.”

Beheer
WP Admin