Akkerbouw

Nieuws 612 x bekeken

Vooruitzichten sjalottenoogst ‘goed tot zeer goed’

Broek op Langedijk – De vooruitzichten voor de sjalottenoogst zijn volgens zaadbedrijf De Groot en Slot ‘goed tot zeer goed’.“We zijn nu halverwege de oogst en de nekjes zijn dun, wat de verwachtingen van een goed bewaarbare opbrengst voedt. Vast staat wel al dat de interne kwaliteit zeer goed is. De sjalot is mooi hard.”

Het koude voorjaar leidde tot een kleine groeivertraging, maar dat hebben de warme zomerweken gecompenseerd.

Ook de externe kwaliteit is goed, meldt De Groot en Slot. “Deze hangt voor een groot deel af van de weersomstandigheden waaronder wordt geoogst en deze zijn tot op heden overal uitstekend. Ook in Bretagne, een van de belangrijkste teeltgebieden in Europa, waar dit jaar ruim 5 procent meer is geplant.”

Ook is het areaal zaaisjalotten gegroeid. Of dit voldoet aan de toenemende vraag is niet duidelijk. “Dit zal de komende maanden blijken uit de prijs.” Het bedrijf benadrukt dat er geen relatie is tussen uien- en sjalottenprijzen.

Verder neemt De Groot en Slot intensivering waar van samenwerking in de keten. “Alle schakels moeten specialist zijn en daarvoor verantwoordelijkheid nemen. En meer overleggen. Dat zien we ook gebeuren. Betrouwbare levering is namelijk, na kwaliteit, een belangrijk criterium in de sector. Je moet laten zien dat je zaken als certificering en registraties prima op orde hebt. Door te voldoen aan eisen verderop in de keten, neemt de consumptie van sjalotten toe.”

Of registreer je om te kunnen reageren.