Akkerbouw

Nieuws 1296 x bekeken 1 reactie

VTA: zeer veel nagroei in aardappelen

Noordhoek – De in september door Verenigde Akkerbouwers Nederland gehouden proefrooiing bij aardappelen telende leden wijst uit dat er in de afgelopen maand erg veel nagroei is geweest in de aardappelen.

De opbrengstresultaten van augustus konden met gemiddeld 12,1 ton vermeerderd worden, gemiddeld kwam er 50,1 ton van een hectare.  Dat is enigszins een meevaller, want de nagroei is in voorgaande jaren niet zo groot geweest. Aan de andere kant gaat de oogst per hectare toch nog kleiner uitvallen dan ooit door VTA gemeten. Vorig jaar kwam de hectareopbrengst in september uit op 51 ton/ha, na een bescheiden groei in september à  4,5 ton/ha . Overigens is dit jaar de variatie in groei groot geweest in september, deze lag binnen een bandbreedte van 5 tot 15 ton/ha.

VTA signaleert dat de aardappelplanten lage knollentallen opleverden en ook nog in een gemiddeld fijne sortering.  Er wordt beduidend minder volume aardappelen van 50 mm opwaarts verwacht. Heel veel aardappelen vallen in de maat 40 tot 55 mm.

De aardappelen telende VTA-leden zijn samen goed voor ruim 40 procent van het Nederlandse areaal consumptieaardappelen. Als de procentuele wijziging van de gemeten hectareopbrengsten ten opzichte van vorig jaar wordt doorberekend op het gehele Nederlandse areaal consumptie-aardappelen komt de oogst 2013 uit op circa 3,2 miljoen ton, een plus van ongeveer 140.000 ton ten opzichte van de vorige, kleine oogst.

Eén reactie

  • info95

    140.000 ton meer.
    Kunnen we mooi het gat van 1,5 milj ton in Duitsland opvullen.
    Oh wacht!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.