Akkerbouw

Nieuws 1433 x bekeken 5 reacties

Uitstel ganzenakkoord tot 1 januari

Utrecht – De invoering van het ganzenakkoord is met twee maanden uitgesteld naar 1 januari 2014. Daardoor kan dit jaar nog tot en met december geschoten worden op ganzen die gewassen beschadigen. Boeren in foerageergebieden van wie het beheercontract is afgelopen krijgen twintig procent extra uit het Faunafonds bovenop de schadevergoeding. Dat zijn de G7 en de provincies donderdag overeengekomen.

De betrokken partijen moeten de afspraak nog wel aan hun achterban voorleggen ter goedkeuring. Voor 10 oktober moet er uitsluitsel zijn. Woordvoerder Harm Evert Waalkens van de G7 heeft er vertrouwen in dat dat lukt: ‘No go is geen optie’. Hij is zeer tevreden met deze uitkomst, zo verklaart hij, want het overleg over de invulling van de losse eindjes in het ganzenakkoord was een moeizame kwestie.

De extra vergoeding geldt alleen in het overgangsjaar 2014. Daarna hopen de partijen op Europese gelden voor een plus op de schadevergoeding in de foerageergebieden (straks: rustgebieden). In het oorspronkelijke ganzenakkoord is sprake van een plus van 30 procent. Daarin verrekend zit een kostenvergoeding voor de natuurverenigingen die deze gelden zouden verdelen. De plus van 20 procent wordt netto uitgekeerd via het Faunafonds. Volgens LTO-onderhandelaar Peter de Koeijer komt het netto bedrag dat boeren krijgen, op hetzelfde neer. Ook de terreinbeherende organisaties dragen bij aan de financiering van deze vergoeding.

Er komt een financiële oplossing voor het wegvallen van de vergoeding voor schade aan oktobergras in foerageergebieden. Onduidelijk is nog of hiervoor speciale taxaties worden gedaan, of dat betrokkenen een uitkering krijgen op basis van historisch betaalde vergoedingen.

De partijen hebben afgesproken dat voor 1 januari alle voorbereidingen voor invoering van het plan ook klaar moeten zijn. Daarmee wordt vooral gedacht aan het wegnemen van juridische belemmeringen voor bestrijding van ganzen buiten het rustseizoen, en aan de zogeheten gereedschapskist met mogelijke maatregelen.

Laatste reacties

 • Gijs Gans

  ze willen het geld via de anv weer terug laten vloeien naar de tbo s, dus weer een sigaar uit eigen doos peter onderhandelt niet, nee hij geeft de boel weg wakker worden boeren gaat om 400000 euro provincies moeten een miljoen ophoesten. tbos verschuilen zich achter de nb wet wisten ze van tevoren al.

 • Schaapje

  Als het akkoord weer is uitgesteld kan de oktoberschade ook gewoon weer worden geclaimd. Wij vragen niet om deze aantallen van ganzen en een hopeloos beleid wat niet vooruit komt. Jaren hebben ze overal de kop in het zand gestoken en wij agrariërs zijn de pineut. Per saldo kunnen alle taxatiebureaus ook worden opgeheven daar ze toch altijd het zelfde schadebedrag aan je uitkeren, hoeveel ganzen je ook hebt.. Bij de schadetaxatie wordt altijd naar het bedrag gekeken en niet naar de centimeters die weggevreten zijn. De taxateurs schremene altijd met kijk eens wat u vangt. Nou dit is een tegemoet koming en dus niet de werkelijke schadepost. Dus opdoeken die taxatiebureaus die in opdracht van Faunafonds komen, dit is ook weer een besparing...kan dan verdeeld worden onder de schadebedrijven.

 • PetervanKempen

  Volgens mij mag je niet de ene groep boeren binnen, voor dezelfde schade meer geven dan de andere, buiten de opvanggebieden. Zeker niet via een wolf in schaapskleren als het fauna fonds is die al de oktoberschade heeft gestolen van boeren buiten de opvang gebieden, en nu in een klap de Eigen Risico bedragen voor boeren buiten de opvang gebieden in een volgende georganiseerde diefstal van niet opvangende boeren gaat vangen.

  Volgens mij zou het productief zijn als de LTO eerst ALLE BOEREN achter zich krijgt in een idee waarin de belangen van ALLE boeren wordt afgedekt.
  Maar ja, ieder krijgt de baas die hij verdient door zijn gedrag te accepteren of niet?

 • koestal

  veel Duitsers krijgen met kerst een gans op tafel

 • koestal

  afschieten en dan naar de voedselbank brengen,snijdt het mes aan 2 kanten

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.