Einbeck – De Duitse veredelingsbedrijven KWS Saat en Bayer CropScience gaan een registratie aanvragen in de EU voor een suikerbiet die bestand is tegen een onkruidbestrijdingsmiddel. De suikerbiet is resistent geworden door een mutatie.
Andreas Lock, hoofd van de afdeling Suikerbieten van KWS Saat, benadrukt dat er geen sprake is van genetische modificatie. “De resistentie is ontstaan door een spontane mutatie. De mutatie heeft geen invloed op de andere eigenschappen van de biet, zoals wortelopbrengst en suikergehalte.”
De suikerbiet is door de mutatie resistent geworden tegen de zogenoemde ALS-onkruidbestrijdingsmiddelen, zegt Loock. “Die middelen worden al gebruikt in andere gewassen, maar nog niet in suikerbieten. Als de registratie voor de biet is verleend, is nog wel een toelating nodig van de ALS-middelen voor gebruik in suikerbieten.”
KWS en Bayer verwachten dat de biet in 2017 of 2018 op de markt kan verschijnen. Volgens Loock hangt dat sterk af van de snelheid van de toelatingsprocedure die Brussel hanteert. “We gaan wellicht ook een toelating aanvragen in andere streken van de wereld waar veel suikerbieten worden geteeld. De nieuwe biet verlaagt het middelengebruik.”
Loock verwacht geen weerstand in de suikermarkt tegen de nieuwe biet. “Het is een natuurlijke variatie. Er is beslist geen sprake van genetische modificatie.”
KWS Saat en Bayer CropScience werken sinds 2001 samen in de veredeling van suikerbieten. Bayer CropScience meldt dat er weinig nieuwe onkruidbestrijdingsmiddelen worden ontwikkeld voor bieten. In de nieuwe biet kunnen ook ALS-middelen worden gebruikt. Dan kunnen telers uit meerdere middelen kiezen om onkruid de baas te blijven, stelt Bayer.
Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie, stelt dat de nieuwe biet geen belemmering is voor afzet op de suikermarkt. “De markt wil geen suiker uit genetisch gemodificeerde bieten. Daar is bij de biet van KWS en Bayer geen sprake van. De sector is altijd geïnteresseerd in ontwikkelingen die de kosten verlagen of de opbrengsten verhogen. Overigens zijn nu ook al bieten bestand tegen bepaalde onkruidbestrijdingsmiddelen die in dat gewas worden gebruikt. Het voordeel van de ALS-middelen is dat ze een brede werking hebben.”
Milieuorganisatie Greenpeace ziet niets in deze ontwikkeling, zegt Herman van Bekkem, campagneleider gentech en duurzame landbouw. “Er is weliswaar geen genetische modificatie toegepast. Maar dit zijn ongewenste ontwikkelingen voor de landbouw en het milieu. De ervaringen in de VS met de transgene gewassen is dat er onkruiden ontstaan die resistent zijn geworden tegen herbiciden. Op de helft van de akkers met transgene gewassen komen resistente onkruiden voor. Die boeren zitten met de handen in het haar. Veel boeren willen weer terug naar de niet-transgene gewassen, maar daar is geen zaad meer van te krijgen. De zaadmarkt is gemonopoliseerd door de grote veredelingsconcerns. Daar willen we de boeren in de EU ook voor waarschuwen.”